Zawiaduje stresem i uspokajającym jedzeniem
10 maja 2010, 08:57Badacze z Instytutu Nauki Weizmanna odkryli gen niepokoju, który po "włączeniu" nie tylko wywołuje stres, ale i zwiększa ochotę na słodycze oraz inne pokarmy o działaniu uspokajającym (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Rekiny rafowe wolą drobniejsze posiłki
24 lutego 2016, 07:27Choć rekinom przypisuje się nieposkromiony apetyt, nowe badanie pokazuje, że większość rekinów z rafy koralowej zjada ofiary mniejsze od cheesburgera.
Insulina i leptyna - stabilizujący tandem?
11 października 2010, 09:45Badacze z University of Texas Southwestern Medical Center prowadzą pierwsze na świecie testy kliniczne, podczas których ocenia się skuteczność włączenia leptyny – hormonu wytwarzanego przez komórki tkanki tłuszczowej i odpowiadającego za przekazywanie podwzgórzu informacji nt. stopnia odczuwanego głodu - do terapii cukrzycy typu 1.
Jedzenie o wcześniejszych porach sprzyja zdrowszemu profilowi metabolicznemu i niższej wadze
6 czerwca 2017, 11:48Jedzenie późno przez dłuższy czas zwiększa wagę, poziomy insuliny i cholesterolu, a także negatywnie wpływa na metabolizm tłuszczów oraz markery hormonalne związane z chorobami serca, cukrzycą itp.
Wyobraź sobie każdy kęs, a zjesz mniej
13 grudnia 2010, 10:32Wyobrażanie sobie jedzenia ulubionego dania czy słodyczy może działać jak rzeczywiste zjedzenie ich, zmniejszając chęć na przekąskę. Psycholodzy obawiają się jednak, że metoda nie zadziała w przypadku osób o szczególnie silnych zachciankach.
Glikoproteina z mleka pomaga zwalczać skutki uboczne chemioterapii
27 września 2018, 10:55Susan Duncan i Aili Wang z Virginia Tech sprawdzały, czy laktoferyna, glikoproteina występująca w wielu płynach ustrojowych i wydzielinach gruczołów, np. w mleku i ślinie, może się przydać w terapii wywołanych chemioterapią zaburzeń smaku i powonienia. Wyniki ich badań są bardziej niż obiecujące.
Jak poczucie bezpieczeństwa wpływa na libido
15 sierpnia 2006, 10:09Popęd seksualny kobiety zaczyna spadać, kiedy znajdzie się w stałym związku. Naukowcy niemieccy zauważyli, że po 4 latach bycia w związku z tym samym partnerem mniej niż połowa 30-letnich kobiet pragnęła regularnego seksu.
Wolne rodniki kluczowe dla zahamowania jedzenia
29 sierpnia 2011, 09:05Podwyższony poziom wolnych rodników w podwzgórzu bezpośrednio lub pośrednio hamuje apetyt u otyłych myszy, aktywując odpowiadające za uczucie sytości neurony szlaku melanokortynowego.
Słonie tworzą w trąbie staw, dzięki któremu mogą ścisnąć, podnieść i zjeść drobne obiekty
25 października 2018, 05:15Próbując zaspokoić duży apetyt, słonie muszą być w stanie zjeść bardzo różnorodne produkty: zarówno spore, jak i małe. By ustalić, jak sobie z tym radzą, Amerykanie prowadzili latem 2017 r. kilkutygodniowy eksperyment na 34-letniej słonicy z Zoo Atlanta. Okazało się, że by chwycić drobniejsze obiekty, tworzyła w trąbie coś w rodzaju stawu.
Olejek z czarnego pieprzu na problemy z przełykaniem
2 października 2006, 09:13Zapach olejku z czarnego pieprzu wydaje się łagodzić problemy z przełykaniem, które występują u starszych ludzi. Inhalacje z tego olejku zmniejszają też ryzyko zachłystowego (aspiracyjnego) zapalenia płuc, które należy do najważniejszych powikłań zaburzeń przełykania.